Om Samverket
Vad är Samverket?
Samverket är en samverkans- och innovationsarena för offentlig sektor. Här kavlar vi upp ärmarna för att tillsammans ta oss an olika samhällsutmaningar som vi står inför. På Samverket lär vi av och med varandra och här har vi möjlighet att testa nya sätt att angripa komplexa problem som ofta kräver mer än en aktör för att lösa. På Samverket går vi från ord till handling.
Samverket hjälper mig att få nödvändiga kontakter för att få fart i mitt arbete. Det kortar vägarna och ökar möjligheterna att gå från snack till verkstad.
Medarbetare på Östersunds kommun
Samverket är platsen för det oväntade mötet där nya synergier skapas mellan olika aktörer inom offentlig sektor och där vi stärker den kollektiva intelligensen. Vi drivs av nyfikenhet och av att utmana status quo eftersom det är nödvändigt för att möta framtidens komplexa utmaningar. Genom transparens, mod, tillit och kreativa samtal skapar vi en meningsfull och inspirerande fristad för samhällsutveckling.
Samverket är en oas för mig där jag känner trygghet kring att samtala över gränser och där mina egna åsikter behandlas med omtanke och respekt. Samtidigt får jag så många nya insikter av hur andra gör och det blir att jag varje gång känner mig lite klokare, lite gladare men framförallt motiverad att lära mig mer genom samtal och samverkan.
Medarbetare på Mittuniversitetet
Det är en go känsla av gemenskap, kreativitet och trygghet när man besöker Samverket.
Medarbetare på Ragunda kommun
Aktiviteter och samverkansformer på Samverket
Vi har flera olika aktiviteter och samverkansformer på Samverket. Många har vuxit fram över tid utifrån behov av medlemmarna. Vi är ständigt lyhörda för nya behov och hur vi kan hitta nya eller revidera befintliga samverkansformer tillsammans. Allt sker alltid i dialog med medlemmarna. På Samverket kan vi med kort startsträcka testa i liten skala för att se om det ger önskad effekt och därefter skala upp.
Lägereldssamtal
Lägereldssamtalet är Samverkets flaggskepp när det kommer till aktivitetsform. Ett samtal i den enklaste av former där vi samlas runt "lägerelden" kring en konkret frågeställning som någon bjudit in till.
Mycket värdefullt att få höra hur andra har löst och tänkt kring samma problem utifrån deras förutsättningar. Det har gett nya kontakter och nya insikter i min roll. Jag tar speciellt med mig tipset om att bemöta de små frågorna direkt, så att vi kan fokusera på det som är viktigt.
Medarbetare på Statens Servicecenter
Fokus i lägereldssamtalet är det mänskliga mötet där alla som deltar bjussar på sina egna erfarenheter och tankar för att gemensamt komma framåt i frågan. Ett samtal där den kollektiva intelligensen blir påtaglig. En kraftfull samtalsform som brukar vara mycket uppskattad.
Lägereldssamtalet har gett mig stor inspiration till min fortsatta forskning om attraktiva arbetsgivare. Det gav mig även en inblick i att det pågår väldigt mycket intressant verksamhet inom offentlig sektor - information som hade varit svår att få annars. Det finns många med stort intresse och nyfikenhet här för samma frågor som mina, vilket är kul. Samverket är ett bra ställe där Mittuniversitetet och forskningen möter omgivande samhälle - inte alltid så lätt att hitta de platserna!
Medarbetare på Mittuniversitetet
Dubbelriktat mentorskap
Den här formen av mentorskap uppstod i ett behov av att som chef kunna ha ett bollplank i en annan chef inom en annan organisation. Med tiden har detta mentorskap utvidgats till att gälla alla roller och funktioner.
Våra möten är framförallt otroligt inspirerande. Vi har tillsammans reflekterat över vårt ledarskap och gett varandra andra perspektiv. Det har hjälpt oss att få distans till våra egna organisationer och bli mer klarsynta.
Medarbetare på Länsstyrelsen Jämtlands län och Polismyndigheten
Mentorparen blir personligt ihopmatchade av community manager utfrån sina önskemål om roll, funktion eller område.
Det delade mentorskapet innebär ett vattenhål och ett strategiskt erfarenhetsutbyte där vi med gemensam klokskap navigerar genom komplexa dilemman och lär av varandra.
Medarbetare på Polismyndigheten och Länsstyrelsen Jämtlands län
Detta mentorskap innefattar sedan våren 2025 även studenter efter att yrkesverksamma i större utsträckning även efterfrågar mentorer i form av studenter utifrån färsk kunskap och nya perspektiv.
Det känns inspirerande och spännande att se vart det här leder! Vi önskar vidga våra perspektiv och få inspiration från en annan generation än vår egen.
Student på Mittuniversitetet och medarbetare på Statens Servicecenter
Omvänt mentorskap
Omvänt mentorskap startade vi igång på Samverket 2021 tillsammans med Jämtlands gymnasium inom en specifik kurs som heter "Praktisk samhällskunskap" som går ut på att unga under kursen ska göra sin röst hörd i samhället på olika sätt.
Jag får ny kunskap och lär mig så mycket av dem! Till exempel att få inblick i ungdomars sätt att tänka och hur vi kan nå ungdomar - och förstå hur de vill nå polisen. Att få prata med morgondagens vuxna är jätteviktigt. Det är en målgrupp som är svår att nå via traditionella kanaler och där fyller det omvända mentorskapet en viktig funktion.
Medarbetare på Polismyndigheten
Eftersom många yrkesverksamma inom offentlig sektor önskar få en inblick i ungas perspektiv såg vi tillsammans med gymnasielärarna en fantastisk möjlighet att testa detta koncept som ett sätt att gå från ord till handling i samverkan.
Det känns fint att få hjälpa till med våra perspektiv. Vi får ny kunskap kring hur vi kan samarbeta på andra sätt än vad vi gör i skolan. Det är kul att få leka med tankarna på ett sätt som vi inte är utbildande att göra - och att komma ut i verkligheten!
Elever på Jämtlands gymnasium
Nätverket för facilitering och förändringsledning
I det här nätverket samlas alla som brinner för och är nyfikna på facilitering och förändringsledning. Vi har utbyten av både erfarenheter, lärdomar, metoder och verktyg. Vi kan även låna varandra till olika insatser så som workshopledning, inspirationsföreläsningar mm.
Det är fantastiskt att kunna dela erfarenheter tillsammans i detta nätverket med så många erfarenheter och perspektiv. Vi fick med oss massor med insiktsfulla nycklar till att lära och utvecklas inom facilitering till vår nya kurs från samskapandet idag!
Medarbetare på Mittuniversitetet
Nätverket för social hållbarhet
Vid ett lägereldssamtal i december 2024 kring frågeställningen "Hur kan vi bli bättre på att jobba med mänskliga rättigheter i våra organisationer?" landade vi i att vi ville starta ett nätverk inom social hållbarhet. I januari 2025 hade vi första uppstartsträffen med 25 personer från 9 organisationer. Sedan dess har nätverket vuxit i antal personer och organisationer och det samhälleliga engagemanget är stort.
För att effektivisera och samla myndigheters gemensamma visioner så är Samverket en perfekt mellanhand. För att underlätta, hitta verktyg och fortsätta sträva efter samma mål: samverkan.
Medarbetare på Krokoms kommun
Det finns en stor drivkraft att vi tillsammans i det här nätverket ska gå från ord till handling i dessa viktiga frågor. Som initial frågeställning har vi börjat reda i barn och ungas delaktighet. Hur kan vi ta oss an detta tillsammans och på vilket sätt gör vi det klokast för att få bäst effekt? Fortsättning följer.
För mig är Samverket en viktig mötesplats för myndigheter/ organisationer, där möjlighet finns att ta sig an en gemensam utmaning i länet inom social hållbarhet – något som behöver stärkas och som ger ett mervärde att samverka kring. Något som ingen ensam aktör fixar själv.
Medarbetare Länsstyrelsen Jämtlands län
Skräddarsydda workshops
Många önskar en workshop antingen internt i sin egen organisation alternativt tillsammans med andra aktörer inom offentlig sektor. Det är även möjligt att bjuda in specifika målgrupper beroende på frågeställning, t. ex. unga, äldre eller civilsamhället.
Eftersom Samverket har ett nätverk för facilitering och förändringsledning finns det goda möjligheter att få hjälp med facilitering och planering av workshops vid behov. Även community manager finns som ständigt bollplank i dessa frågor.
Transparenta möten
Alla möten som hålls på Samverket kallar vi för transparenta möten. Eftersom Samverkets lokaler har ett öppet format så kan alla se och höra de möten som pågår här. Alla förannonserade möten skrivs in i kalendern här på hemsidan varpå andra medlemmar kan se vilka som ska vara i lokalen och med vilket syfte. Detta är ett sätt att hjälpa medlemmar att hitta varandra över gränserna inom våra respektive organisationer.
Nätverket för kommunikationsfrågor
Nätverket för nya inom offentlig sektor
Så gör vi!
Hur gör ni?
Samverkets historia
Upprinnelsen till Samverket skedde 2018 när Myndighetsnätverket i Jämtland startades.
Myndighetsnätverket i Jämtland
Under ledning av Länsstyrelsen Jämtlands län och landshövdingen startade Myndighetsnätverket i Jämtland 2018. Sedan starten samlade nätverket ett stort antal myndigheter lokaliserade i Jämtlands län, samt Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen, för att på ett kreativt inriktat sätt forma nya sätt att samverka i syfte att stärka både regionens attraktionskraft och den egna organisationen genom erfarenhetsutbyten och konkret samverkan.
Inom ramen för myndighetsnätverket hade en s.k. Creative Board uppdraget att hitta nya kreativa sätt att samverka mellan myndigheter och under åren har exempelvis idéer som Myndighetsfestivalen och Myndighetsspaningar kommit ur arbetet - men även tanken om en gemensam samverkans- och innovationsarena för offentlig sektor.
Samverket som projekt 2021-2023
För att realisera tanken om denna gemensamma arena kontaktades Vinnova som efter dialoger med olika aktörer med liknande tankar gick ut med en utlysning. Ett svar på denna utlysning lämnades av ett konsortium bestående av Länsstyrelsen Jämtlands län som projektägare, Gomorron Östersund AB som har mångårig erfarenhet av att bygga coworkinghubbar och communityn, Niklas Huss som har lång erfarenhet från myndighetsvärlden, förändringsledning och holistiska innovationssystem för komplexa samhällsutmaningar och nya verksamhetsbehov samt Vasakronan som länge drivit frågan om coworkingmiljöer för offentlig sektor i Stockholm. Projektet tilldelades konsortiet med projektstart den 1 juni 2021.
Projektet Samverket hade två grupper med följeforskare.
Samverkets Playbook
Hela Samverkets projekttid finns sammanställd i en Playbook med titeln "SAMVERKET - en filosofisk, men praktisk, guide till samverkan och innovationskraft inom offentlig sektor". I denna playbook går det att ta del av alla lärdomar och tankar från projektet.
Efter projektets slut
Efter projektets slut 31 maj 2023 drivs Samverket i egen regi av sina medlemsorganisationer där Länsstyrelsen Jämtlands län har ett koordinerande ansvar.